Blandat

Shatavari pulver är nyttigt

Shatavari är även känd som Asparagus racemosus. Detta är en slags vild sparris och inom ayurveda så används denna ört flitigt. Det är främst kvinnor den riktar sig mot eftersom den innehåller en mängd ämnen som är viktiga för detta kön. Shatavari innehåller bland annat vitamin B, zink, samt kalcium. Shatavari har även andra namn. Bland annat benämns den som drottningen av örter och meningen bakom Shatavari är ”att ha hundra makar”. 

Läser man ayurvediska texter så står det att denna ört ser till att kvinnan stärks och får då förmågan att producera flera tusen ägg som är friska. Därför är det bra att använda denna växt då du vill öka din fertilitet samt att den är bra för att minska klimakteriebesvär.

Asparagus racemosus – en ört i pulverform

Asparagus racemosus, eller Shatavari, är en växt som växer i Indien. Man tillverkar pulver av dess rötter, då det är dem man anser ha de allra bästa egenskaperna. Örten tillhör sparrisfamiljen och har utöver ovanstående effekter även en urindrivande effekt. När du börjar med pulver av Shatavari, så kan du ta 0,5 tsk en gång om dagen. Sedan går det bra att öka din dos. 

Du kan blanda ut pulvret med en vätska, men godast är det om du tar ett glas varm mjölk, sötad med honung. Om du inte vill äta Shatavari i form av pulver så finns det även kapslar att köpa. De innehåller en högre koncentration av örten mot vad det är i själva pulvret.